उत्तराखंड (भारत) के जंगली फल: एथ्नोबोटैनिकल और औषधीय उपयोग (बेडू- BEDU)
बेडू -
वानस्पतिक नाम: फिकस पालमाटा फोर्सस्क
स्थानीय नाम: खेमरी (हिंदी); फेरू (जौनसर); बेडू (कुमाऊं), भारतीय अंजीर (अंग्रेज़ी); बेदू (नेपाली); अंजीर
परिवार: मोरेसी
वानस्पतिक उपयोग: बेडू फल बहुत रसदार होता है और इसमें 45 प्रतिशत रस होता है। फेफड़े और मूत्राशय के रोग में फल लाभकारी होता है। यह खनिज, फास्फोरस और थोड़ी मात्रा में विटामिन C का स्रोत है |
(In English)
BEDU -
Botanical name: Ficus palmata Forssk
Local name: Khemri (Hindi); Pheru (Jaunsar); Bedu (Kumaun), Indian Fig (English); Bedu (Nepali); Anjir.
Family: Moraceae
Ethnobotanical uses: The Bedu fruit is very juicy and contain 45 percent of juice. The fruit is beneficial in the disease of lungs and the bladder. It is a source of minerals, phosphorus and a small amount of Vit. C.
(In Spanish)
BEDU -
Nombre botánico: Ficus palmata Forssk
Nombre local: Khemri (hindi); Pheru (Jaunsar); Bedu (Kumaun), higo indio (inglés); Bedu (nepalí); Anjir.
Familia: Moraceae
Usos etnobotánicos: La fruta Bedu es muy jugosa y contiene un 45 por ciento de jugo. La fruta es beneficiosa en la enfermedad de los pulmones y la vejiga. Es una fuente de minerales, fósforo y una pequeña cantidad de Vit. C.
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